
V Lyonu si pochutnáte asi v jakékoliv restauraci. My jsme si pro další večeři vybrali klasický Bouchon Lyonnais restaurant. Konkrétně Fiston, který se nachází nedaleko katedrály Saint – Jean – Baptiste.
Fiston je malá, stoly zaplněná restaurace. Ale to je v podstatě jedno, protože jediné, na co se budete soustředit, jsou chutě. Chutě pokrmů, které jsou vám servírovány z kuchyně, kde zjevně je tým lidí, které jejich práce baví.
Jako předkrm jsem si dal morek s česnekovými topinkami. Jedním slovem výborné. Až jsem byl překvapen, jak chutný tento první chod je.
Jako hlavní chod jsem si dal lyonskou specialitu Quenelle de brochet sauce nantua. První sousto chvilinku chutnalo jako drožďový knedlíček, ale ve vteřině se chuť změnila. Ryby, humr, možná rak. Kdo ví. Byla to exploze chutí.
Jako zákusek jsem si dal Crème brûlée a Mi cuit au chocolat et sa boule de glace vanille. K pití jsem měl růžové víno Côtes de Provence – Cap des Pins St Tropez – AOP. To se dokonale párovalo se všemi chody.
Pokud máte rádi excelentní „kuchyni“, tak Lyon rozhodně navštivte. Evidentně zcela oprávněně jej „food“ kritik Maurice Edmond Sailland (Curnonsky) nazval již v roce 1935 Světovým hlavním městem gastronomie.