
Lyonskou restauraci Le Café Comptoir ABEL jsem měl v mém gastro hledáčku již dlouhou dobu. Konkrétně pět let. Tehdy, v roce 2020 pár dnů před plánovaným odletem, byly uzavřeny hranice a tudíž i letecká doprava.
Dlouhých pět let trvalo, než jsem odletěl do pěkného, čistého a z mé zkušenosti přátelského a bezpečného města Lyonu, ve kterém jsem navštívil pár restaurací. Jednou z nich je
Stůl jsem měl pro nás v této restauraci zamluvený tři měsíce. Před restauraci jsme se dostavili na čas, v půl osmé večer. Byť Francouzi jsou známí tím, že chodí o deset a více minut později, tak před touto vyhlášenou restaurací byli na čas a my jsme se postavili do „řady“ za ně.
Někteří z nich byli bez rezervace stolu odmítnuti, někteří byli usazeni v jiné místnosti, ale my, my jsme se dostali jako první do části restaurace, ve které jsem chtěl být usazen. A i stůl v rohu, u kterého jsem si přál sedět, nám byl číšníkem nabídnut bez toho, aniž bych mu mé přání sdělil. Díky příchodu na čas jsem mohl nasát nerušeně atmosféru tohoto gastronomického „svatostánku“ a pořídit několik fotografií v tom okamžiku ještě prázdné části restaurace.
Bylo nám jasné, že v úvahu připadá výběr jednoho z jejich tří tříchodových menu. Monika se rozhodla pro MENU « DECOUVERTE DU TERROIR ». Z něj si vybrala jako předkrm Salade Lyonnaise. Hlavní chod Poule au riz sauce suprême a jako dezert Sorbet marron, chocolat chaud (na fotu společně s mým dezertem).
Já jsem dal přednost MENU « TRADITION ABEL ». Jako předkrm jsem si dal Fond d’artichaut frais, foie gras. Hlavní chod byl Filet de boeuf aux morilles à la crème a jako desert Baba au Rhum. Filet de boeuf jsem si nechal o trochu více propéct.
K pití jsme si nechali doporučit číšníkem pro Moniku bílé a pro mě „těžké“ červené víno. To se s hovězím párovalo dokonale.
Večeři po francouzsku jsme si v obklopení místních užili a vychutnali náramně.